Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak oturaklı, esnek ve hafif bir binada olmalı, berceste bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak tarafıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en ilgi etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız haz yada kâm maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tamlık saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve sineime anık yenmek sineindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde sineilen bir puro ülküsel nem değerlerinde sineiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine göre oldukça yaraşır ve sineilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken başka bir özlük bu nem değerinin puroya günah edilen bir kırat bulunduğunu ve asla sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, sineimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna devran ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ kırat bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız husus yaklaşık 6 kamer içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan müstakil olmadığı sinein mukannen bir devran içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca fazla suhunet değkârimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti kurmak sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kırat iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en âlâ yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem derç hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.